vrijdag 18 april 2008

Over Vissen en Hormonen

Ik heb al een paar keer beloofd dat ik wat meer zo schrijven over het onderzoek waar we hier mee bezig zijn. Ik zal nu dan ook proberen het zo goed mogelijk uit te leggen.


We doen onderzoek met slibtong, dit is een platvis. Je moet weten dat een platvis niet vanaf zijn geboorte plat over de bodem beweegt, maar in zijn jeugd gewoon als de meeste andere vissen door het water gaat. Dit betekent dat de vis gewoon twee zijvinnen heeft en een normale bouw. Tijdens de ‘puberteit’ van de vis zal deze een metamorfose ondergaan. Één van de twee ogen verplaatst van de ene kant naar de andere kant en een zijvin verdwijnt. De kant waar ooit een oog en zijvin zaten, wordt de buikkant van de vis.


Deze verandering tijdens de ontwikkeling van de vis is het gevolg van de aanmaak van schildklierhormoon (T3, T4) binnen de vis. Schildklierhormoon heeft ook binnen de mens een hele belangrijke rol bij de ontwikkeling en metabolisme (energie opname). Wat wij nu onderzoeken is of stress-hormoon (cortisol) invloed heeft op de afgifte van schildklierhormoon en andersom.

Op deze manier kijk je of stress invloed heeft op groei en ontwikkeling van de vis. Voor de visindustrie is dit een heel belangrijke vraag. Het onderzoek wordt echter gewoon vanuit de universiteit verricht en dus niet door of in opdracht van de visindustrie. We zijn dus onafhankelijk en hebben hierdoor de mogelijkheid ook wat extra metingen te doen, die minder met de directe vraag te doen hebben.


Dit klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je zoiets nou?

De basis is vrij simpel. Je spuit schildklierhormoon in bij een groep vissen en vervolgens kijk je na 1, na 3 en na 7 dagen wat de waarde is van de stresshormonen en schildklierhormonen binnen deze vis. Je doet dit ook een keer met stresshormoon en een keer als je geen hormoon inspuit. Zo kijk je naar de effecten van de hormonen op elkaars waarden.


In de praktijk betekent dit dus dat je bijna 120 vissen inspuit en van deze vissen na 1 dag een groep doodt, na 3 dagen een groep en na 7 dagen een groep. Uit deze vissen haal je het bloed en de organen en in deze weefsels ga je vervolgens je metingen doen. Op dit moment hebben we alle organen verzameld en ingevroren en de komende weken zullen we druk zijn met de metingen van de verschillende hormonen in de verschillende weefsels.


Lieke en Noortje zullen vooral bezig gaan met het meten van de hormonen in de weefsels. Ikzelf zal vooral druk zijn om te kijken of de genen die coderen voor deze hormonen ook meer worden afgelezen. Dit betekent dat we vanaf volgende week in een ander lab aan het werk zijn omdat we andere technieken gebruiken.

Na deze droge uitleg van het onderzoek, beloof ik jullie dat ik jullie komende week weer wat uitgebreider zal berichten over het leven hier en de sfeer in Puerto Real.

Geen opmerkingen: