vrijdag 11 april 2008

Geen patatas?!

Binnenkort even een wat langer berichtje over hoe een dag er hier uitziet met meer foto’s. Nu even kort een paar dingen die mij wisten te verbazen de afgelopen week.

We zijn ondertussen druk onderzoek aan het doen en ik luister ondertussen moeiteloos naar de naam ‘Jeronimo’ (spreek uit: Geroniemoo). Jeroen blijkt namelijk moeilijk uit te spreken te zijn voor de Spanjaarden (goh!). Noortje is overigens verbasterd tot ‘Nora’. Spaans verstaan en spreken blijft moeilijk, maar we doen allemaal ons best om iedere dag wat op te steken. Op het lab weten we ons gelukkig in het Engels te redden.

Afgelopen woensdag was een erg slechte dag met veel regen. Het kwam zogezegd met bakken uit de hemel. De rest van de week hebben we ook wel enkele buien gehad, maar niet zo constant en hard als woensdag. Vanaf vandaag is het hier weer mooi weer te worden. Circa 20 graden, zonnig en wel veel wind (we zitten immers aan zee). Als het hier overigens regent of waait is het nog steeds warm, het is hier overdag nooit koud. ’s Nachts daalt de temperatuur wel sterk.

Maar goed, woensdag regende het dus en Spanje is hier niet op berekend. Dit betekende op de universiteit dat enkele keren de stroom uitviel. Dan was het even een paar seconde donker en al snel was het weer terug. Moet je je voorstellen dat in Nederland bij iedere bui de stroom uit zou vallen. Maar op het lab keek niemand er van op of om.
In de kantine bracht dit wel de nodige problemen mee. Er wordt hier iedere middag warm gegeten. Er zijn verschillende gerechten waar je uit kan kiezen, daarnaast zijn er hamburgers, tapas en stokbroodjes. Bij sommige van deze gerechten worden ‘patatas’ geserveerd. Maar deze konden ze niet frituren toen de stroom was uitgevallen. Als oplossing werd in plaats van friet, gratis een toetje versterkt bij de gerechten. Zo zie je, Spanjaarden nemen alles zoals het komt en lossen het ter plekke op.

Verder hebben we ondertussen het dorpje waar we wonen, Puerto Real, verkend. Er is een winkelstraat met allemaal typische Spaanse winkeltjes. Allemaal winkeltjes waar ze echt vanalles en nog wat hebben en je vaak nog wordt bediend. Er is een toonbank, je zegt wat je wil en zij halen het voor je van achter. Sommige winkeltjes zijn moderner, daar kan je het zelf halen en betalen bij de kassa, maar ook hier hebben ze vanalles.
De helft van de winkelstraat bestaat ongeveer uit banken. Iedere Spaanse bank heeft er zijn vestiging. Dus er zijn minstens 15 filialen in het dorp aanwezig. Waarschijnlijk is dit omdat de Spanjaarden commissie moeten betalen (ongeveer 1 euro) als ze bij een andere bank geld halen dan hun eigen. Hierdoor is het halve dorp dus vol met banken.

Dat was het even voor nu, binnenkort een wat uitgebreider verslag van het dagelijks leven en het onderzoek hier. Wanneer zal een beetje afhangen van mijn internetverbinding. We hebben nu soms op het appartement namelijk ook internet.

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.